Space 7

   In de zomer van 1967 wordt de band "Space 7" opgericht.
Ik woonde in de Corn.Roobolstraat in Amsterdam Geuzenveld. 3 huizen verderop woonde Ruud Mulder (drummer, later gitarist in Space 7) en het huizenblok tegenover ons Sjaak Bijman (slaggitarist in Space 7).

   Zo rond 1965 was mijn interesse gewekt om muziek te gaan maken en samen met Ruud en een ander vriendje imiteerden we bij mij of Ruud thuis, met tennisrackets als gitaren en wasteiltjes als drumstel, bandjes zoals: The Kinks, The Motions, The Shadows .

   Ik bedacht een naam voor een nog te vormen bandje: “The Coats”. De naam voor een bandje was er dus al, maar het instrumentarium nog niet. Pas in het voorjaar van 1966 kocht ik mijn eerste 6-snarige elektrische gitaar, een Broadway van Japanse makelij, en een klein buizenversterkertje van 5 watt van het merk Amroh.

   Ik ging met Ruud op zaterdagmiddagen kijken naar een coverbandje "The Bats", ze repeteerden een paar straten verderop in een garage in de Jacob Cabeliaustraat langs de Haarlemmerweg. Jongens die een paar jaar ouder waren dan wij en die, zeker voor die tijd, een geweldige installatie hadden die voornamelijk bestond uit Vox versterkers en een Ludwig drumstel. Een installatie waar "The Beatles" in die tijd ook op speelden.

   Om de een of andere reden, vraag me niet waarom, was ik ongeveer een jaar niet meer "on speaking terms" met Ruud en we kwamen elkaar later tegen in de Ruys de Beerenbrouckstraat in Amsterdam-Geuzenveld (op Koninginnedag?) waar een bandje; the Hustle 5 of LTD ? op een balkon stond te spelen. We raakten weer in gesprek en midden 1967 vertelde hij mij dat hij op het Pius X lyceum een bandje was begonnen met de naam Space 7, met Sjaak Bijman en ene Hans Elbersen, ze zochten nog een bassist. Nou, die rol wou ik wel op me nemen. Vlak erna kocht ik mijn eerste basgitaar van het Duitse merk "Framus".
En zo rond Juli 1967 ontmoetten we elkaar op “de Werf” Haarlemmerweg 502 in Amsterdam in een klein verlaten vrijstaand huisje, eigendom van makelaar Peter Hoen die het bouwvallige pand als een soort van belegging in beheer had. Het zou de komende jaren onze “speelplek” worden.

   Hans speelde op omgebouwde Philips radio’s, ik op een Dynacord versterker, Ruud had een bij elkaar geraapt drumstel gekocht van een jongen uit de Cornelis Roobolstraat en Sjaak speelde op een witte Davoli versterker, en een look-a-like Stratocaster.
Ons instrumentarium (en die van 3 andere bands) stond, als we niet repeteerden, in een loods in de nabijheid van het huisje.

   In de loods werd op een Zaterdagavond in Maart 1968 door een van de bands gerepeteerd. De ruimte werd verwarmd door een grote oliekachel. Een van de bandleden struikelde over een snoer en viel tegen de kachel aan welke omviel en in no-time stond de hele loods in lichterlaaie en deze brandde, inclusief het instrumentarium van 3 andere bands , vervolgens tot de grond toe af. Het enige wat ik toen uit de verkoolde resten kon redden was mijn microfoon standaard, die ik nog steeds als een soort van relikwie uit die tijd koester. Mijn allereerste gitaar de Broadway, welke ik eerder aan Hans had verkocht, ging ook in vlammen op. We moesten opnieuw beginnen en via verzekeringen en donaties kwam er geld vrij voor een installatie die er een beetje op begon te lijken.

   Na enige tijd hield Sjaak het voor gezien en als vervanger kwam in 1969 Martin Peereboom bij Space 7 spelen. Op onze 2 latere drummers en gitarist Martin na namen we in de band allemaal de zang voor onze rekening.

   We speelden aanvankelijk veel covermateriaal en wat later begonnen Hans en Ruud ook zelf nummers te schrijven. In 1971 kwam Rini van Zoolingen de band versterken als zanger, mondharmonica-, dwarsfluit- speler. Martin verliet de band in datzelfde jaar. Ruud ging liever gitaar spelen en we vonden Dennis Plantenga als nieuwe drummer (1972-1973), later opgevolgd door Peter Swinkels (1973-1975).

   Veel optredens waren in en om Amsterdam en de kop van Noord Holland met, voor mij, als meest memorabele de optredens in 1971,1972,1973,1974 tijdens Koninginnedag op de Dam in Amsterdam en in mei 1971 bij “popgroepen voor Vietnam” in de oude RAI. Het witkar festijn op het Spui en alle optredens in jongerencentrum “ de witte brug “ in Amsterdam.

   April 1974 moesten we helaas het huisje verlaten want het zou gesloopt gaan worden. Het laatste jaar van de band repeteerden we achtereenvolgens korte tijd op de tuinderij van Ruud Mulder zijn pa in Amsterdam - Sloten en daarna in “de Kroeg” aan de Lijnbaansgracht in een stenen kelderruimte die eigenlijk niet erg geschikt was als repetitieruimte voor een band.    Eind 1974 was de lol er wel zo een beetje af en op 22 januari 1975 houdt de band definitief op te bestaan. Ruud en Hans richtten in datzelfde jaar samen met Ellert Driessen de (latere funk/disco) groep Spargo op, waaruit Hans al weer vrij snel vertrok. Spargo was succesvol en had in 1980 een no 1 hit met "You and Me". Ruud speelde later nog met Angela Groothuizen (Dolly Dots) in de band Angela and the Rude. Dennis ging in de symphonische rockgroep Taurus spelen. Peter Swinkels vertrok naar Zen. Riny (R.I.P. 2.8.2014) werd geluidtechniker in de Melkweg in Amsterdam. Ik verkocht als zelfstandige muziekinstrumenten. Zo bleven we allemaal op de een of andere manier bij de muziek betrokken.

© Fred Friskes.